
Kvasci (Zymaflore i Actiflore asortiman)

ZYMAFLORE® ÉGIDE
Kombinacija dva soja (Torulaspora delbrueckii i Metschnikowia pulcherrima) u biozaštiti berbe, grožđa i mošta, kao strategija smanjenja korištenja SO2. Ta dva soja su odabrana iz autohtone flore grožđa zbog organoleptičke neutralnosti. Koloniziraju medij i kontroliraju mikrofloru u fazama prije fermentacjie. Biozaštitni učinak manifestira se kao:
-
Kolonizacija medija bez fermentacijske aktivnosti (nema asimilacije šećera ili dušika, nema razlike u turbiditetu na kraju taloženja)
-
Ograničavanje rasta autohtone mikroflore
-
Olakšana implementacija inokuliranog soja Saccharomycesa
Preporučena doza: 2-5 g/hL ZYMAFLORE EGIDE direktno, rehidratirano ili nehidratirano, na grožđe ili mošt (zdravo grožđe). Korisiti dozu od 10 g/hL u slučaju da su temperature manje od 5°C. Nakon toga, inokulirati Saccharomyces cerevisiae (u običajenoj dozi) kako bi osigurali završenu alkoholnu fermentaciju.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® Alpha TD n. Sacch
Ne-Saccharomyces kvasac za kompleksan aromatski profil i vina punijeg okusa. Za hladnu maceraciju crnih vina i sve bijele i rosé sorte.
- Pojačava aromatski potencijal i kompleksnost sortnih i fermentacijskih aroma.
- Naglašava punoću u ustima zbog proizvodnje polisaharida.
- Niska proizvodnja hlapive kiseline kod mošta s visokim udjelom šećera i zaraženog Botrytisom
- Kontrolira mikrobiološku floru za vrijeme hladne maceracije
- Kontrola autohtone mikroflore kao dio strategije smanjenja SO2 u vinu.
ZYMAFLORE® ALPHA se inokulira 24 do 72 sata prije dodatka odabranog Saccharomyces cerevisiae - tako se osigurava uspješan završetak alkoholne fermentacije uz senzorski učinak kojeg pruža ZYMAFLORE® ALPHA.
Doza: 30 g/hL za suha vina; 40 g/hL za desertna vina.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® XPURE
Kvasac za sortna crna vina. Pojačava čistoću arome. ZYMAFLORE® XPURE je prilagođen proizvodnji crnih vina s aromatskom čistoćom i punom ekspresijom aromatskog potencijala grožđa.
- Smanjuje percepciju vegetalnog karaktera.
- Naglašava crno voće i aromatsku svježinu.
- Omogućuje proizvodnju vina s naglašenim osjećajem mekoće u ustima (Hsp12 protein)
- Izvrsne frementacijske karakteristike.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g i 10 kg

ZYMAFLORE® FX10
Kvasac za strukturirana vina svilenkastih tanina. Cabernet Sauvignon, Plavac mali, Merlot...
- Naglašava voćni karakter vina.
- Dokazana izdržljivost stanica pri višim temperaturama fermentacije.
- Očuvanje sortne prepoznatljivosti i značajki terroira (vrlo malo fermentacijskih aroma).
- Idealan za odležavanje na talogu, oslobađanje Hsp12 proteina (percepcija slatkoće).
- Visok udio nastalih polisaharida (doprinosi omekšavanju tanina).
- Pomaže u prikrivanju tzv. zelenog karaktera.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® RX60
Kvasac za voćna i začinjena crna vina. Syrah, Grenache, Merlot i Tempranillo.
- Jaki utjecaj na proizvodnju aroma (crni ribizl i bobičasto voće).
- Smanjena proizvodnja H2S.
- Bakterije LACTOENOS® 450 PreAc se preporučuju za ranu koinokulaciju za očuvanje aromatske svježine.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® F15
Kvasac za zaokružena vina punog tijela izoliran s jednog od najboljih terroira u Bordeauxu. Za Merlot, Cabernet Sauvignon,Cabernet Franc, Plavac mali, Pinot crni...
- Široki aromatski spektar.
- Sigurnost fermentacije, kompatibilnost sa sojevima bakterija.
- Za vina s potencijalom za dulje odležavanje.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® RB2
Kvasac za voćna i elegantna crna vina. Pinot Noir, Merlot... Soj izoliran s jednog od najboljih posjeda u Burgundiji.
- Mala adsorpcija tvari boje.
- Naglašava aromu višnje/trešnje.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® F83
Kvasac za mekana, voćna i cvjetna crna vina. Grenache, Nebbiolo, Sangiovese, Tempranillo, Syrah...
- Soj je izoliran u Toskani; Sangiovese.
- Proizvodi veliku količinu aroma crvenog voća.
- Idealan za tipične sorte mediteranskog grožđa.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® RB4
Kvasac za vrhunska crna vina, izoliran u Beaujolaisu.
- Proizvodi značajnu količinu aroma crvenog voća.
- Pogoduje brzom početku MLF.
- Daje aromatična, voćna, zaokružena vina.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® DELTA
Kvasac za aromatična bijela i rosé vina. Graševina, Sauvignon, Rajnski rizling, Malvazija, Pošip, Pinot sivi...
- Kompleksna i elegantna vina.
- Jako izražene citrusne note, pogotovo grejpa.
- Optimalni uvjeti: turbiditet 150 - 250 NTU.
- Smanjen nastanak sumpornih spojeva, čak i kod viših NTU vrijednosti.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® X5
Kvasac za aromatična bijela vina s naglašenom ekspresijom tiola. Sauvignon Blanc, Pinot bijeli, Pošip,
- Riesling, Graševina & rose...
- Snažna ekspresija hlapivih tiola (šimšir, tropsko voće) i proizvodnja fermentacijskih aroma.
- Svježa i kompleksna vina.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® X16
Kvasac za moderna i stilski aromatična bijela i rose vina. Chardonnay, Graševina , Malvazija, Pošip, Chenin Blanc...
- Vrlo jaka fermentacijska kinetika.
- Naglašene arome (breskva, bijelo cvijeće, marelica, …).
- Bez nastanka vinil-fenola, čist i profinjen vinski profil.
- Niska koncentracija nastalog H2S.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® CX9
Selekcioniran s jednog od najboljih terroira u Burgundiji i pomoću križanja. Za Chardonnay.
- Naglašava note badema, svježeg lješnjaka, limun i tostiranog kruha.
- Vinu daje zaokruženost, balansirajući potencijalnu visoku kiselost.
- POF (-) karakter – ne proizvodi fenolne spojeve; čist i delikatan vinski profil.
- Preporuča se za vinifikaciju Chardonnaya.
Doza: 20 - 30 g/hL
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® VL1
Kvasac za elegantna i odležana bijela vina. Chardonnay, Graševina, Rajnski rizling, Graševina, Chenin, Muškat...
- POF (-) karakter, nema nastanka vinil-fenola, čist i profinjen vinski profil.
- Visoka enzimska aktivnost ß-glukozidaze.
- Naglašene cvijetne terpenske sortne arome.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® VL2
Kvasac za profinjena vina fermentirana u drvenim bačvama. Chardonnay, Pošip, Sémillon, Viognier...
- POF (-) karakter; nema nastanka vinil-fenola, čist i profinjen vinski profil.
- Visoka koncentracija proizvedenih polisaharida.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® VL3
Kvasac za elegantna vina s izraženom ekspresijom hlapivih tiola. Sauvignon blanc, Graševina, Rizlin, Pinot bijeli...
- Izoliran u jednom od najboljih vinograda Sauvignon Blanca u Bordeauxu.
- Dobra sposobnost proizvodnje sortnih aroma tipičnih za Sauvignon Blanc iz bezmirisnih prekursora u moštu.
- Punoća i zaokruženost u ustima.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® ST
Kvasac za slatka vina od grožđa inficiranog Botrytisom. Vina kasnih berbi.
- Soj izoliran u Sauternesu.
- Osjetljiv na SO2 zbog usporene fermentacije. Smanjena koncentracija spojeva koji vežu SO2.
- Otpornost na visoke koncentracije šećera.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g

ZYMAFLORE® SPARK
Kvasac za pjenušava vina i teške uvjete fermentacije.
- Za fermentaciju vina i za sekundarnu fermentaciju pjenušavih vina.
- Otporan na teške uvjete fermentacije (potencijalni alkohol, turbiditet, temperatura).
- Podnosi visoke koncentracije SO2 i alkohola.
Doza: 20 - 30 g/hL.
30 - 50 g/hL u slučaju zaustavljene fermentacije
Pakiranje: 500 g/10 kg

ZYMAFLORE® 011 BIO
Kvasac certificiran kao organski u skladu s Europskom regulativom o organskoj proizvodnji CE 834/2007 i 889/2008. U suglasnosti i s U.S. National Organic Program (NOP) za organsku proizvodnju.
Ovaj soj Saccharomyces cerevisiae je selekcioniran zbog svojih izvanrednih fermentacijskih sposobnosti – tolerancije na visoki alkohol, bez utjecaja na tipičnost sorte i niske koncentracije proizvedenih srednjelančanih masnih kiselina koje inhibiraju bakterije jabučno-mliječne fermentacije.
Zbog tolerancije na alkohol, ZYMAFLORE® 011 BIO je dobro prilagođen za ponovno pokretanje zaustavljene fermentacije ili ponovne inokulacije u slučaju usporene spontane fermentacije.
Doza: 20 - 30 g/hL; 30 - 50 g/hL u slučaju zaustavljene fermentacije.
Pakiranje: 500 g

ACTIFLORE® BO213 (ex Actiflore Bayanus)
Čisti aromatski profil. Ponovno pokretanje zaustavljenih fermentacija i grožđe s visokim koncentracijama šećera, crna i bijela vina. Fruktofilan kvasac.
- Vrlo dobra sposobnost ponovnog pokretanja usporene ili zaustavljene fermentacije.
- Izvrsne fermentacijske karakteristike.
- Fermentira na niskim temepraturama (10-12˚C).
- Podnosi visoke šećere i ekstremno visok alkohol (18 % v/V).
- Kompatibilan s bakterijama za jabučno-mliječnu fermentaciju. .
Doza: 20 - 30 g/hL; 30 - 50 g/hL za zaustavljene fermentacije.
Pakovanje: 500 g/10 kg

ACTIFLORE® F33
Niska koncentracija hlapive kiselosti, oslobađanje polisaharida, sigurnost fermentacije. Za crna i bijela vina.
- Izvrstan za proizvodnju elegantnih crnih vina.
- Balans i mekoća zbog visoke koncentracije oslobođenih polisaharida.
- Izvrsne fermentacijske karakteristike i kinetika u širokom temperaturnom rasponu.
- Vrlo dobra tolerancija na alhohol i niska potreba za dušikom.
- Vrlo niska koncentracija hlapive kiselosti.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg

ACTIFLORE® ROSÉ
Odličan izbor za voćna rose vina, pogotovo kada se radi od sorti s niskim aromatskim potencijalom.
- Začinske i voćne arome.
- POF(-) karakter (nema proizvodnje vinil fenola), stvaranje delikatnih i čistih vinskih profila.
- Prilagodljivi kvasac, osigurava brzu fermentaciju.
- Visoka razina proizvedenih fermentacijskih aroma.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg.

ACTIFLORE® RMS2
Kvasac za teške uvjete, niska proizvodnja sumpornih spojeva.
- Kvasac izoliran zbog svojih vrhunskih mogućnosti kod fermentacije bijelih vina.
- Prilagođen za ekstremne uvjete u proizvodnji bijelih vina (veliki volumen, nizak turbiditet, niska temperatura, anaerobni uvjeti…).
- Vrlo niska razina proizvedenog H2S
- Također se preporučuje i za sekundarnu fermentaciju u proizvodnji pjenušavih vina.
Doza: 20 - 30 g/hL.
Pakiranje: 500 g/10 kg.

ACTIFLORE® CEREVISIAE
Starter kvasac.
- Kvasac selekcioniran zbog mogućnosti brzog pokretanja fermentacije.
- Nema značajnog utjecaja na sortni karakter vina.
Doza: 15 - 30 g/hL.
Pakovanje: 500 g/10 kg.