
Tanini za fermentaciju i dozrijevanje

TANIN VR SUPRA®
Trenutno otapajuća (IDP) mješavina elagitanina i proanocijanidina.
- Sprečava oksidaciju mošta i boje; poboljšala strukturu vina.
- Inhibira prirodne oksidacijske enzime (lakaza, polifenol oksidaza) za vrijeme berbe grožđa zaraženog s Botrytisom (učinkovitije od SO2).
- Žrtveni učinak: čuva tanine iz grožđa od taloženja s proteinima u korist prirodnih tanin/antocijanin reakcija .
Doza: 10-80 g/hL
Pakiranje: 1 kg/5 kg

TANIN VR SUPRA® Élégance
Trenutno otapajuća mješavina proantocijanidina i elagitanina.
- TANIN VR SUPRA® Elegance preporučuje se za smanjivanje astrigentnosti ukoliko se dodaju u fermantaciji.
- Preporučuje se za bolju kontrolu ekstrakcije i maceracije kod sorti poput Pinota crnog ili za voćnija, lakša vina.
Doza: 10 - 80 g/hL
Pakiranje: 1 kg/5 kg

TANIN VR COLOR®
Trenutno otapajući (IDP) katehin. Posebno pogodan za stabilizaciju tvari boje.
Može se koristiti u svim vrstama vina jer ne utječe na gorčinu.
Koristi se za poboljšanje omjera tanin/antocijanin u sljedećim slučajevima:
- Grožđe ubrano s nepotpunom fenolnom zrelošću.
- Sorte grožđa s prirodno lošim tanin/antocijanin odnosom.
- Sorte koje imaju problema s kontrolom boje(ekstrakcija/stabilizacija).
Doza: 10 - 80 g/hL.
Pakiranje: 1 kg/ 5 kg

TANIN GALALCOOL®
Trenutno otapajući (IDP) tanini iz kestena koji se koriste u bijelim i rosé moštevima.
Pročišćeni ekstrakt galatanina iz kestena s fizikalno-kemijskim karakteristikama prilagođenima vinifikaciji bijelih i rosé mošteva:
- Inhibicija prirodnih oksidacijskih enzima (lakaza, polifenol oksidaza) – učinkovitije od dodatka SO2.
- Taloženje određenih nestabilnih proteina, učinkovito kao i dodatak bentonita, ali bez gubitka arome.
- Olakšava bistrenje.
Doza: 5 - 20 g/hL.
Pakiranje: 1 kg

TANIN VR GRAPE®
Trenutno otapajući (IDP) proantocijanidini iz grožđa.
Zahvaljujući visokoj kvaliteti ekstrakcije, TANIN VR GRAPE® sadrži samo neznatnu količinu fenolnih kiselina (prekursori za razvoj Brettanomycesa).
Za vrijeme fermentacije TANIN VR GRAPE® omogućuje:
- nadomjestak tanina kod grožđa koje prirodno sadrži manju količinu tanina.
- stabilizaciju boje zbog stvaranja tanin-antocijanin polimernih pigmenata.
Doza: 10 - 40 g/hL
Pakiranje: 500g

QUERTANIN®
Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina.
Koristi se nakon vinifikacije crnog, roze i bijelog vina. QUERTANIN® je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Štiti vino od oksidacije.
• Povećava intezitet aroma u vinu.
• Eliminira reduktivne mirise.
Doza:
Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.
- Očuvanje aromatske svježine bijelih i rose vina: 2-5 g/hL
- Struktura vina: 5-20 g/hL
- Tijekom dozrijevanja, pri svakom prepumpavanju: 2-5 g/hL
- Mikrooksigenacija: 5-10 g/hL
- Eliminacija reduktivnih mirisa: 5-10 g/hL
Pakiranje: 500 g

QUERTANIN® CHOC
Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina.
Koristi se u vinifikaciji crnog, roze i bijelog vina.
QUERTANIN® CHOC’ je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Regulira oksidacijsko-redukcijske reakcije tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
• Stvara medij bogat elagitaninima u korištenim bačvama (sličan onome u novim bačvama).
• Poboljšava pročišćavanje.
Doza:
Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.
• Očuvanje aromatske svježine na bijelim i rose vinima: 2 - 5 g/hL
• Dozrijevanje crnih vina: 5 - 10 g/hL
Pakiranje: 500 g

QUERTANIN® SWEET
Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina. Doprinosi zaokruženosti i dugotrajnosti vina.
Koristi se u vinifikaciji crnog, roze i bijelog vina.
QUERTANIN® SWEET je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Regulira oksidacijsko-redukcijske reakcije tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
• Stvara medij bogat elagitaninima u korištenim bačvama (sličan onome u novim bačvama).
• Poboljšava pročišćavanje.
Doza:
Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.
• Očuvanje aromatske svježine na bijelim i rose vinima: 2 - 5 g/hL
• Dozrijevanje crnih vina: 5 - 20 g/hL
Pakiranje: 500 g

TAN’COR® GRAND CRU
Mješavina proantocijanih iz grožđa i elagitanina koja se koristi za dozrijevanje crnih vina.
Nakon fermentacije ili tijekom dozrijevanja, TAN’COR® GRAND CRU se koristi za:
- Poboljšavanje vina te pojačavanje dojma punoće.
- Stabilizaciju boje polimerizacijom slobodnih antocijana.
- Regulaciju oksidacijsko-redukcijskih procesa.
Doza: 5-30 g/hL.
Pakiranje: 1 kg.

TAN’COR®
Mješavina proantocijadina i elagitanina, dobivena LAFFORTovim brzim procesom otapanja (IDP) koja se koristi kod dozrijevanja crnih vina.
- Poboljšanje i promjenu strukture vina te pripremu za dozrijevanje
- Zaštita vina od oksidacije
- Reguliranje oksidacijsko-redukcijskih procesa.
Doza: 10-30 g/hL
Pakiranje: 1 i 5 kg.

TANFRESH®
Trenutno topljiva mješavina elagitanina i proantocijanidina dobivena iz tanina grožđa.
- Za osvježavanje bijelih i rosé vina (protiv oksidacije, netipično dozrijevanje).
- Djeluje na strukturu i osjećaj punoće u ustima.
- Pomaže eliminaciji reduktivnih mirisa.
Doza: 0.5-6 g/hL.
Pakiranje: 250 g.

TANIN VR SKIN® - novi proizvod
Novi proizvod na bazi proantocijanidina iz pokožice grožđa.
Zbog specifične prirode proizvoda (tanini iz pokožice), TANIN VR SKIN omogućuje:
- Kompenzaciju nedostatka tanina kod grožđa (smanjena fenolna zrelost ili loš omjer tanina i antocijana).
- Stabilizacija boje zbog nastanka kompleksa tanina i antocijana.
- Poboljšano pročišćavanje.
- Utjecaj na strukturu vina i dugotrajnosti na nepcu.
Preporučena doza: 5 - 40 g/hL
Pakiranje: 500 g.

QUERTANIN Q1® - novi proizvod
Elagitanini iz srca hrasta lužnjaka i američkog hrasta. Za vinifikaciju crnog, rose i bijelog vina.
- Koristi se kod dozrijevanja radi djelovanja na taninsku strukturu te pridonosi ravnotežu u vinima.
- Regulira redukcijski fenomen tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
- Kreira okruženje bogato elagitaninima u korištenim bačvama, identičan onome koji se nalazi u novim bačvama.
- Poboljšava pročišćavanje
Preporučena doza:
- Očuvanje aromatske svježine u bijelim i rose vinima: 2 – 5 g/hL.
- Dozrijevanje crnih vina: 5-10 g/hL.
Pakiranje: 500 g