Tanini za fermentaciju i dozrijevanje

Tanini za fermentaciju i dozrijevanje

TANIN VR SUPRA®

Trenutno otapajuća (IDP) mješavina elagitanina i proanocijanidina.

  • Sprečava oksidaciju mošta i boje; poboljšala strukturu vina.
  • Inhibira prirodne oksidacijske enzime (lakaza, polifenol oksidaza) za vrijeme berbe grožđa zaraženog s Botrytisom (učinkovitije od SO2).
  • Žrtveni učinak: čuva tanine iz grožđa od taloženja s proteinima u korist prirodnih tanin/antocijanin reakcija .

Doza: 10-80 g/hL          

Pakiranje: 1 kg/5 kg   


 

TANIN VR SUPRA® Élégance

Trenutno otapajuća mješavina proantocijanidina i elagitanina.

  • TANIN VR SUPRA® Elegance preporučuje se za smanjivanje astrigentnosti ukoliko se dodaju u fermantaciji.
  • Preporučuje se za bolju kontrolu ekstrakcije i maceracije kod sorti poput  Pinota crnog ili za voćnija, lakša vina.

Doza: 10 - 80 g/hL

Pakiranje: 1 kg/5 kg

 

TANIN VR COLOR®

Trenutno otapajući (IDP) katehin. Posebno pogodan za stabilizaciju tvari boje.

Može se koristiti u svim vrstama vina jer ne utječe na gorčinu.

Koristi se za poboljšanje omjera tanin/antocijanin u sljedećim slučajevima:

  • Grožđe ubrano s nepotpunom fenolnom zrelošću.
  • Sorte grožđa s prirodno lošim tanin/antocijanin odnosom.
  • Sorte koje imaju problema s kontrolom boje(ekstrakcija/stabilizacija).

 

Doza: 10 - 80 g/hL.

Pakiranje: 1 kg/ 5 kg  

TANIN GALALCOOL®

Trenutno otapajući (IDP) tanini iz kestena koji se koriste u bijelim i rosé moštevima.

Pročišćeni ekstrakt galatanina iz kestena s fizikalno-kemijskim karakteristikama prilagođenima vinifikaciji bijelih i rosé mošteva:

  • Inhibicija prirodnih oksidacijskih enzima (lakaza, polifenol oksidaza) – učinkovitije od dodatka SO2.
  • Taloženje određenih nestabilnih proteina, učinkovito kao i dodatak bentonita, ali bez gubitka arome.
  • Olakšava bistrenje.

Doza: 5 - 20 g/hL.

Pakiranje: 1 kg   

TANIN VR GRAPE®

Trenutno otapajući (IDP) proantocijanidini iz grožđa.

Zahvaljujući visokoj kvaliteti ekstrakcije, TANIN VR GRAPE® sadrži samo neznatnu količinu fenolnih kiselina (prekursori za razvoj Brettanomycesa).

Za vrijeme fermentacije TANIN VR GRAPE® omogućuje:

  • nadomjestak tanina kod grožđa koje prirodno sadrži manju količinu tanina.
  • stabilizaciju boje zbog stvaranja tanin-antocijanin polimernih pigmenata.

 

Doza: 10 - 40 g/hL

Pakiranje: 500g

QUERTANIN®

Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina.
Koristi se nakon vinifikacije crnog, roze i bijelog vina. QUERTANIN® je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Štiti vino od oksidacije.
• Povećava intezitet aroma u vinu.
• Eliminira reduktivne mirise.

Doza:

Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.

  • Očuvanje aromatske svježine bijelih i rose vina: 2-5 g/hL
  • Struktura vina: 5-20 g/hL
  • Tijekom dozrijevanja, pri svakom prepumpavanju: 2-5 g/hL
  • Mikrooksigenacija: 5-10 g/hL
  • Eliminacija reduktivnih mirisa: 5-10 g/hL

Pakiranje: 500 g

QUERTANIN® CHOC

Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina.
Koristi se u vinifikaciji crnog, roze i bijelog vina.

QUERTANIN® CHOC’ je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Regulira oksidacijsko-redukcijske reakcije tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
• Stvara medij bogat elagitaninima u korištenim bačvama (sličan onome u novim bačvama).
• Poboljšava pročišćavanje.

Doza:

Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.
• Očuvanje aromatske svježine na bijelim i rose vinima: 2 - 5 g/hL
• Dozrijevanje crnih vina: 5 - 10 g/hL

Pakiranje: 500 g

QUERTANIN® SWEET

Elagitanini, ekstrahirani iz srca hrasta za dozrijevanje i čuvanje vina. Doprinosi zaokruženosti i dugotrajnosti vina.
Koristi se u vinifikaciji crnog, roze i bijelog vina.

QUERTANIN® SWEET je visoko kvalitetan preparat elagitanina koji:
• Poboljšava strukturu vina i obogaćuje okus.
• Regulira oksidacijsko-redukcijske reakcije tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
• Stvara medij bogat elagitaninima u korištenim bačvama (sličan onome u novim bačvama).
• Poboljšava pročišćavanje.

Doza:

Prema enološkom kodeksu, tanin ne smiju mijenjati mirisne karakteristike ni boju vina. Stoga preporučene doze variraju ovisno o funkciji i matriksu vina, te ih je potrebno odrediti pokusom.
• Očuvanje aromatske svježine na bijelim i rose vinima: 2 - 5 g/hL
• Dozrijevanje crnih vina: 5 - 20 g/hL

Pakiranje: 500 g

TAN’COR® GRAND CRU

Mješavina proantocijanih  iz grožđa i elagitanina koja se koristi za dozrijevanje crnih vina.

Nakon fermentacije ili tijekom dozrijevanja, TAN’COR® GRAND CRU se koristi za:

  • Poboljšavanje vina te pojačavanje dojma punoće.
  • Stabilizaciju boje polimerizacijom slobodnih antocijana.
  • Regulaciju oksidacijsko-redukcijskih procesa.

Doza: 5-30 g/hL.

Pakiranje: 1 kg.

TAN’COR®

Mješavina proantocijadina i elagitanina, dobivena LAFFORTovim brzim procesom otapanja (IDP) koja se koristi kod dozrijevanja crnih vina.

  • Poboljšanje i promjenu strukture vina te pripremu za dozrijevanje
  • Zaštita vina od oksidacije
  • Reguliranje oksidacijsko-redukcijskih procesa.

Doza: 10-30 g/hL

Pakiranje: 1 i 5 kg.

TANFRESH®

Trenutno topljiva mješavina elagitanina i proantocijanidina dobivena iz tanina grožđa.

  • Za osvježavanje bijelih i rosé vina (protiv oksidacije, netipično dozrijevanje).
  • Djeluje na strukturu i osjećaj punoće u ustima.
  • Pomaže eliminaciji reduktivnih mirisa.

Doza: 0.5-6 g/hL.

Pakiranje: 250 g.

TANIN VR SKIN® - novi proizvod

Novi proizvod na bazi proantocijanidina iz pokožice grožđa.

Zbog specifične prirode proizvoda (tanini iz pokožice), TANIN VR SKIN omogućuje:

  • Kompenzaciju nedostatka tanina kod grožđa (smanjena fenolna zrelost ili loš omjer tanina i antocijana).
  • Stabilizacija boje zbog nastanka kompleksa tanina i antocijana.
  • Poboljšano pročišćavanje.
  • Utjecaj na strukturu vina i dugotrajnosti na nepcu.

Preporučena doza: 5 - 40 g/hL

Pakiranje: 500 g.

QUERTANIN Q1® - novi proizvod

Elagitanini iz srca hrasta lužnjaka i američkog hrasta. Za vinifikaciju crnog, rose i bijelog vina.

  • Koristi se kod dozrijevanja radi djelovanja na taninsku strukturu te pridonosi ravnotežu u vinima.
  • Regulira redukcijski fenomen tijekom dozrijevanja u bačvama ili mikrooksigenacije.
  • Kreira okruženje bogato elagitaninima u korištenim bačvama, identičan onome koji se nalazi u novim bačvama.
  • Poboljšava pročišćavanje

Preporučena doza:

  • Očuvanje aromatske svježine u bijelim i rose vinima: 2 – 5 g/hL.
  • Dozrijevanje crnih vina: 5-10 g/hL.

Pakiranje: 500 g

Vinolab d.o.o. - Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“'